Bron: http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2015/04/demotie_oplossing_werkloze_oud.html


Willen ouderen aantrekkelijker worden voor werkgevers dan zullen ze vrijwillig loon moeten inleveren. Daarvoor pleit het Wetenschappelijke Instituut van het CDA. Ook vakbond De Unie kan zich er in vinden.

Demotie, ofwel loon inleveren wordt steeds minder taboe. Het idee is dat werkgevers en werknemers aan de cao-tafel met elkaar moeten afspreken dat ouderen minder gaan verdienen. Op deze manier zullen meer ouderen weer aan de bak kunnen, schrijft AD.nl.

“De loonschalen stijgen met de leeftijd, terwijl de productiviteit minder hard meestijgt. Eigenlijk verdienen jongeren te weinig en ouderen te veel. Dat is lastig voor werkgevers en soms een reden om iemand eruit te werken,” zegt Paul Schenderling van de CDA-denktank.

Minister Asscher vraagt zich af of demonie wel de oplossing is om werkloze ouderen aan de slag te krijgen. “Veel werkzoekenden zijn al bereid om werk tegen lager loon te accepteren. Ze lopen aan tegen de percepties van werkgevers, die menen dat ouderen vaker ziek en duur zijn.”

Een kwart van de werkgevers past demotie al toe, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot. Nog eens 20 procent van de bedrijven denkt erover na. In de bouw en de financiële sector zijn de salarissen het vaakst verlaagd. Bij de overheid gebeurt dat nauwelijks.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s